19 Ocak 2018 Cuma

SAÇLARIMI NE SIKLIKLA YIKAMALIYIM ?


4 YILDA BİR DOĞUYOR

Her yetişkinde ortalama 100-150 bin adet saç bulunduğunu ve bunların ayda ortalama 1 santim uzadığını belirterek : Saçlarımız büyüme, gerileme ve dinlenme olarak 3 evreden oluşan bir döngüde yaşamını sürdürüyor. Her bir saç teli için büyüme evresi ortalama 4 yıl. Ancak bir kısım saç telleri büyürken, bir kısmı da yaklaşık 3 ay süren dinlenme evresinde oluyor. Saçın doğal döngüsü gereği son evreye giren saçlar dökülüyor. Sağlıklı bir kişinin günde 50 ila 100 tel saçı dökülür. Eğer sayı bundan fazlaysa bir sorun var demektir.

HAFTADA BİR FÖN YETERLİ

- HAFTADA 3 GÜN YIKAMANIZ YETERLİ: Saçları sık yıkamak, derideki koruyucu bakterileri yok ederek dökülmelere neden oluyor.

- KIL FIRÇA KULLANIN: Sık ve sert fırça kullanmaktan kaçının. Saçlarınıza zarar vermeyecek yapıda olan, tercihen kıl fırça ile tarayın.

- DOĞAL HALİNDE KURUTMAYA ÇALIŞIN: Saçlarınızın havlu veya saç kurutma makinesiyle değil, doğal halinde kurumasını sağlayın.

- SAÇ MASKESİ YAPIN: Haftada 2 kez yapılan saç maskeleri, saçlarınızın güçlenmesinde yarar sağlıyor.

- JÖLEYİ SAÇINIZDA UZUN SÜRE TUTMAYIN: Saçınıza jöle, saç köpüğü veya briyantin gibi ürünler uyguladıysanız, gece yatmadan önce saçınızı yıkayın.

- PROTEİNDEN ZENGİN BESLENİN: Güçlü saçlar için dengeli ve saçın ana maddesi keratinin yapı taşı olan proteinden zengin beslenin.

- ZARAR VEREN İŞLEMLER YAPTIRMAYIN: Perma, boya ve düzleştirme gibi saçlarınıza zarar veren işlemlerin sık sık yapılması da saçların zayıflayıp kırılmalarına yol açıyor.

- ÇOK SIK FÖN ÇEKTİRMEYİN: En fazla haftada bir fön çektirin ve sık toplamaktan kaçının.

Kim, saçını hangi sıklıkla yıkamalı?
Bu sorunun yanıtı herkese göre değişmekle birlikte bilinen tek gerçek, hiç kimsenin saçını her gün yıkamasına gerek olmadığı. Boston Tıp Merkezi Saç Kliniği’nden Lynne Goldberg, saçları çok sık yıkamanın sanılanın aksine saçlara zarar verdiğini söylüyor ve “Saçlarını çok yağlandığı için sık sık yıkayan kişiler, kafa derisinin kurumasına ve dolayısıyla daha fazla yağ üretimine neden olur” diyor.
Saçlarınızı ne sıklıkla yıkamanız gerektiğini belirlemek için dikkat etmeniz gereken başka faktörler de var:
  1. Cilt tipi
Eğer normal-kuru arasında bir cildiniz varsa, saçlarınızı haftada bir veya iki defa yıkamanız yeterli olur. Eğer yağlı bir cildiniz varsa, saçlarınızı daha sık yıkayabilirsiniz.
  1. Saç yapısı
Saç yapısı son derece önemli çünkü üretilen sebumun saç köklerinizden deriye ne kadar hızlı ulaşacağını saçın yapısı etkiliyor. Örneğin kalın telli veya kıvırcık saçlarda, sebum daha yavaş yayılır. Eğer böyle bir saç yapısına sahipseniz, saçlarınızı sadece haftada bir kez şampuanlamanız yeterli olabilir. Ancak ince telli, düz saçlara sahip kişiler haftada iki veya daha fazla şampuanlayabilir.
  1. Şekillendirme
Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da saçlarınıza bakım yapmak veya şekillendirmek için sürdüğünüz ürünler. Eğer saçlarınız şekillendirme nedeniyle hasar görmüşse veya belli işlemlerden geçmişse, saçlarınızı çok daha az yıkamalısınız.
Bu tavsiyeleri göz önünde bulundurarak saçlarınızı en doğru yıkama sıklığını kendiniz bulabilirsiniz. Birkaç gün saçlarınızı şampuanlamamaktan korkmayın ve neler olduğunu deneyerek görün.
BİLİYOR MUSUNUZ?

- Tek bir saç telinin kalınlığı 0.02mm - 0.04mm arasıdır.

- Sarışınlarda, kızıl veya koyu renkli olanlara göre daha çok saç teli bulunur.

- Kafa derisinde ortalama 100.000 saç teli bulunur.

- Saçlar günde 0.35 mm, ayda yaklaşık 1cm uzar.

- Ömür boyunca sahip olacağınız saç folikülleri anne karnındaki bebeğin altıncı ayı civarında oluşur.

2 yorum:

  1. ben kışın 2 kez ya da 3 :D

    YanıtlaSil
  2. Çok bilgilendirici bir yazı olmuş.Şu günlerde de saçlarıma daha fazla dikkat etmeye çalışıyordum.O yüzden verdiğin bilgiler için teşekkür ederim,eline sağlık ^^

    YanıtlaSil