23 Temmuz 2019 Salı

Çeyiz Listesi ve Fiyatları: Gelin Çeyizinde Olması Gerekenler Nelerdir?

Yeni evlenecek çiftler sıfırdan bir ev kuruyor ve çeyiz bohçalarının yanı sıra evin iğneden ipliğe her ihtiyacını tamamlamaya çalışıyor. Sen de çeyiz hazırlığındaysan ve çeyiz hazırlıkları nelerdir diye merak ediyorsan, yemek takımlarından beyaz eşyaya, salon takımlarından banyo aksesuarlarına bir çeyizde olması gerekenler listesi hazırladık. Bütçe planlamanda yardımcı olması için de bu çeyizlik eşyaların 2019 fiyatlarını araştırdık.
çeyiz listesi

Çeyiz Paketi Seçerken Nelere Dikkat Etmelisin? Çeyizde Olması Gerekenler

Çeyiz nedir bilmeyen yoktur ama yine de anlatalım: Eski zamanlarda sadece erkekler çalıştığı için evlenecek kızın evliliğe maddi katkısı olarak adlandırılırdı. Geleneksel olarak yapılan bu biriktirme hareketi eski zamanlarda dantel örtü, işlemeli havlular ve yastıklar, dikiş ve nakışlar gibi el emeği ile üretilen eşyalar olarak başlanarak büyük eşyalara kadar devam ederdi.
Şimdilerde yeni evlenecek çiftler kullanmayacakları eşyaları biriktirip evde yer kaplamasındansa kullanacakları eşyaları çeyiz olarak almayı tercih ediyor. Artık eşler genellikle, evin ihtiyaçlarını birlikte belirleyip ortak bir bütçe oluşturuyor ve masrafları bu bütçeden karşılıyor.
Evlilik listesinde yer alan bazı eşyaları sana çeyiz hediyesi almak isteyen yakınlarına da söyleyerek, bütçeni rahatlatabilirsin.
Sen de çeyiz alışverişi yaparken önceliği müstakbel eşinle birlikte belirlediğin temel ihtiyaçlarına vermelisin. Alışveriş yaparken de “belki lazım olur” diyerek gerekli gereksiz her şeyi almak yerine, öncelikle beyaz eşya, yemek takımı, oturma grubu, yatak odası takımı gibi temel eşyaları tamamladıktan sonra, içlerini dolduracak şekilde ilerleyebilirsin. Alışveriş yaparken evinin büyüklüğünü de dikkate almalısın. Severek aldığın oturma grubu odaya sığacak mı, dolabın tüm hurçları kaldıracak mı, tüm bunları hesaplamalısın.
Biz de “gelinin ailesi şunları yapar”, “damada bunlar düşer” gibi bir ayrıma girmeden, çeyiz listesi olarak adlandırabileceğimiz, evlenirken alınması gerekenler listesi hazırladık. Yazının sonunda listenin pdf hali de var. Bastırarak, checklist şeklinde de kullanabilirsin. Evet, epey uzun bir liste fakat gözünü korkutmasın. Biz hiçbir şeyi atlamak istemedik. İçinden ihtiyacın olmayanları eleyebilirsin. Şimdi dilersen bu listeye beraber bakalım:

TV ve Beyaz Eşya Düğün Paketi

Elektronik çeyiz seti listesinin başında en temel ihtiyaçlardan olan buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinelerinden oluşan beyaz eşya çeyiz setini, ocak, fırın ve davlumbazdan oluşan ankastre seti ve televizyonu sayabiliriz.
Tabii beyaz eşya alırken dikkat etmen gereken noktalar da var. Ürünlerin boyutları evinde ayırdığın yere uygun mu?Aradığın özellikleri karşılıyor mu? Firma satış sonrası destek veriyor mu? Faturayı kabartmayacak doğru enerji sınıfına sahip mi? Tüm bu kriterlere dikkat etmende fayda var. Evlilik paketi seçeneği sunan Samsung gibi güvenilir markaların her bütçeye uygun TV ve beyaz eşya düğün paketlerini incelemeyi de unutma.
beyaz eşya düğün paketi
TV ve Beyaz Eşya PaketiFiyat (TL)
Buzdolabı4.500
Ocak + Fırın + Davlumbaz3.500
Televizyon3.000
Çamaşır Makinesi2.500
Bulaşık Makinesi2.500
Toplam16.000

Küçük Ev Aletleri Çeyiz Paketleri

Küçük ev aletleri genellikle mutfak robotu, blender seti, çay makinesi gibi elektrikli mutfak ürünlerinin yanı sıra elektrikli süpürge, ütü ve saç kurutma makinesinden oluşuyor diyebiliriz. Özellikle mutfakta işlerini hem daha rahat hem de daha hızlı yapabilmen için elektrikli küçük ev aletleri çeyiz paketinde mutlaka olması gerekenlerden. Ama bütçene ve ihtiyaçlarına göre listene, çamaşır kurutma makinesi, mikrodalga fırın, şarjlı el süpürgesi gibi elektronik ev eşyalarını da dahil edebilirsin.
Elektrikli Küçük Mutfak AletleriFiyat (TL)
Mutfak Robotu800
Çay Makinesi450
Blender Seti350
Tost Makinesi350
Katı Meyve Sıkacağı250
Kettle / Su Isıtıcı200
Elektrikli Cezve100
Elektronik Ev EşyasıFiyat (TL)
Elektrikli Süpürge1.500
Ütü650
Saç Kurutma Makinesi150
Toplam4.800
çeyiz elektrikli ev aletleri
Peki baştan sona bir düğün yapmak ne kadara mal olur, biliyor musun? İşte cevabı: A’dan Z’ye Düğün Masrafları

Oturma Odası Çeyiz Seti Mobilya ve Aksesuar Listesi

Gelelim çeyiz alışverişi listesinin salon için gerekenler kısmına. Salon için sahip olman gereken çeyiz mobilya setlerini, halı, perde gibi tekstil ürünlerini ve dekorasyonun tamamlayıcı parçaları olan aksesuarları kapsıyor.
Oturma grubu ya da L koltuk, yemek odası takımı, TV ünitesi, kitaplık gibi ürünleri salon mobilyaları arasında sayabiliriz. Birçok mobilya markasının sunduğu mobilya çeyiz seti seçenekleri arasında bu mobilyaları bir arada bulabileceğin gibi kendi bütçene ve zevkine göre farklı parçaları da bir araya getirebilirsin.
Salonun için çeyiz alışveriş listesine salon perdesi, halı, kırlent gibi ev tekstili ürünlerini de eklemeyi unutmamalısın. Avizeler de salonun olmazsa olmazlarından. Ancak sen zevkine göre abajur, lambader gibi aydınlatma ürünlerini de kullanabilirsin.
Tabii salonunun genişliğine göre, oturma grubu mu L koltuk mu alman gerektiğine karar verebilirsin. Sade bir kitaplık almak yerine bir okuma köşesi yapabilirsin. Biz standart bir salon için gerekli mobilyaları ve aksesuarları sıraladık ve ortalama fiyatlar çıkardık:
MobilyaFiyat (TL)
Koltuk Takımı6.500
Yemek Odası Takımı5.000
TV Ünitesi800
Kitaplık350
Orta Sehpa200
Zigon Sehpa Takımı200
TekstilFiyat (TL)
Halı800
Perde700
Kırlent (6 Adet)150
AksesuarFiyat (TL)
Abajur / Lambader300
Avize300
Toplam15.300
çeyiz oturma grubu

Yatak Odası Çeyiz Seti

Çeyiz için yatak odasında olması gerekenler, yataktan gardıroba, avizeden çeyizlik yatak örtüsü modellerine kadar tüm yatak odası mobilyalarını, aksesuarları ve tekstil ürünlerini kapsıyor. Yatak odası mobilyaları nedir dersen avize, karyola ve yatak, gardırop, şifonyer ve kesonları sayabiliriz.
Yatak odası için gerekli ev tekstili ürünlerini ise gelin çeyiz yatak örtüsü, perde, nevresim takımları, yorgan ve yastıklar, alez, battaniye şeklinde sıralayabiliriz.
Yeni evlenecek gelin adaylarının en çok sorduğu soru, bu ürünlerden kaçar tane almaları gerektiği oluyor. Bu noktada belirleyici olan tamamen sensin. Yerine ve ihtiyaçlarına göre alacağın ürünlerin sayısı ve çeşidi için en doğru kararı sen verebilirsin. Günlük kullanımı rahat olması için bir-iki lastikli çarşaf, misafir için birkaç set nevresim takımı alabilirsin. Yatak odanın şıklığına önem veriyorsan saten nevresim setleri ya da Fransız dantelli yatak örtüsü gibi seçenekleri yatak odası çeyiz listesine ekleyebilirsin.
Çeyiz listenin diğer parçaları gibi yatak odası ihtiyaçlarını listeden kontrol ederek parça parça alabilirsin. Markaların sunduğu yatak odası çeyiz seti seçeneklerini de araştırabilir, tüm ürünler için zaman kaybetmeden listeni tamamlayabilirsin.
MobilyaFiyat (TL)
Yatak Odası Takımı (Yatak bazası, Yatak, Dolap, Şifonyer, Keson)8.000
Avize150
TekstilFiyat (TL)
Perde350
Pamuklu Çift Kişilik Nevresim Takımı (2 Set)300
Çift Kişilik Yorgan (2 Adet)300
Battaniye (2 Adet)300
Saten Çift Kişilik Nevresim Takımı250
Halı250
Yatak Örtüsü220
Alez (2 Adet)200
Baş Yastığı (6 Adet)180
Lastikli Çarşaf (2 Adet)220
Toplam10.640
yatak odası çeyiz seti

Mutfak Çeyiz Seti/Listesi

Mutfak çeyiz listesi, mutfağa ait olan her şeydir aslında. Yemeklerini sağlıklı bir şekilde muhafaza edebileceğin saklama kaplarından pişirme ürünlerine, bardaktan yemek takımına kadar tüm mutfak eşyaları çeyizlik alışveriş listesinde yer alır. Alışverişe çıkmadan iyi bir mutfak eşyaları listesine ihtiyacın olacak.
mutfak çeyizi

Mutfak Mobilyaları ve Aksesuarları

Öncelikle en gerekli olan parçalardan başlamanı tavsiye ediyoruz. “İhtiyacım olabilecek mutfak eşyaları nelerdir” dersen, bunlar; yukarıda saydığımız elektrikli mutfak aletlerinin yanı sıra mutfak mobilyaları ile yemek takımlarıdır. Eğer masa için yer ayırabileceğin bir mutfağın olacaksa bir masa takımı alabilirsin. Mobilya markalarının çeyizlik mutfak takımları arasından senin için uygun olan bir masa takımı seçebilirsin.
Küçük bir mutfak masası ve sandalyelerin yanı sıra mutfak halısı, perdeler ve avize ihtiyacın olabilecek temel mutfak eşyaları. Bunun yanı sıra sürekli elinin altında olacak sabunluk ve süngerlik takımını da mutfak çeyiz setine eklemeyi de unutmamalısın.

Sofra İçin Çeyizlik Ürünler

Sofra için çeyiz ürünleri arasında yemek takımları, bardaklar, çatal-bıçak takımı, kahve fincanları, kahvaltı takımı, ekmek sepeti gibi birçok parça eşyayı sayabiliriz. Bunları seçerken de hem ne kadar yer kaplayacağını hem de ne kadarına ihtiyaç duyacağını düşünmelisin. 6, 12 ya da 24 kişilik yemek takımı çeyiz seti alternatiflerinden sana uygun olanı seçebilirsin. "24 kişilik yemek takımına acil ihtiyacım yok, o kadar kişiyi aynı anda ağırlamam!" diyorsan 12 ya da 6 kişilik günlük bir yemek takımı ile de bütçeni iyileştirene kadar idare edebilirsin.
Yemek takımının yanı sıra yardımcı mutfak eşyaları çeyizlik alışverişinin en detaylı kısmı olabilir. Çay bardaklarından baharat takımlarına, saklama kaplarından çerezlik kaselere, sürahiden servis tepsisine, birçok sofra ürününü mutfak çeyizine dahil etmelisin. Çeyizde mutfak için alınması gerekenler arasında masa örtüsü, runnerlar, kumaş peçeteler gibi tekstil ürünlerinin de yer aldığını söylemeden geçmeyelim.
çeyiz yemek takımı

Pişirme Ürünleri

Listene eklemen gereken mutfak çeyiz paketleri arasında pişirme ürünleri de yer alıyor. Çelik, teflon, granit gibi tencere çeyiz seti seçeneklerinden senin için uygun olanını ya da ihtiyaca göre tümünü alabilirsin. Düdüklü tencere, sahan seti gibi yardımcı mutfak ürünleri bazı çeyiz tencere seti paketlerine dahil ediliyor. Kimi markalarda ise ayrı satılıyor. Cezve seti, borcam, çaydanlık, güveç kabı, kek kalıbı gibi malzemeleri de evlenirken alınacaklar listesine eklemende fayda var.
Mobilya/AksesuarFiyat (TL)
Mutfak Masası600
Mutfak Sandalyeleri (4 Adet)400
Mutfak Halısı120
Mutfak Perdesi100
Avize100
Sabunluk ve Süngerlik40
Sofra ÜrünleriFiyat (TL)
Misafir Yemek Takımı (12 Kişilik)1.500
Çatal-Bıçak Seti (12 Kişilik)850
Kahvaltı Takımı400
Günlük Yemek Takımı (6 Kişilik)300
Çay Fincanları (6 Kişilik)150
Baharat Seti (7 parça)150
Bıçak Seti150
Misafir Masa Örtüsü100
Su Bardakları (6’lı)70
Kahve Fincanları (6’lı)70
Kadeh (6’lı)70
Pasta Tabağı Seti70
Çay Bardakları (6 Kişilik)60
Saklama Kabı (3 Parça)60
Runner40
Kahve Yanı Su Bardağı40
Salata Kasesi40
Çerez Kaseleri (6’lı)40
Hasır Ekmek Sepeti40
Yağlık ve Sirkelik40
Kumaş Peçeteler30
Peçete Halkaları30
Servis Tepsisi30
Buzluk ve Maşa30
Tuzluk-Karabiberlik25
Amerikan Servisi20
Günlük Masa Örtüsü20
Cam Şekerlik20
Yardımcı Mutfak Aletleri (Süzgeç, Tirbüşon, Sebze Soyma Aparatı, Kurabiye Kalıpları, vb)250
Pişirme ÜrünleriFiyat (TL)
Çelik Tencere Seti700
Granit Tencere Seti500
Düdüklü Tencere300
Döküm Tava Seti200
Sahan Seti (3’lü)150
Borcam (3’lü)150
Çaydanlık150
Cezve Seti (3’lü)100
Kek Kalıbı50
Güveç Kabı20
Toplam8.400

Çeyiz Banyo Seti

Mutfak, salon, yatak odası tamam. Ama bitmedi. Çeyiz listene banyo aksesuarlarını ve tekstil ürünlerini de eklemeyi unutma! Çeyizlik banyo paspasları, sabunluk, diş fırçalığı, çöp kutusu ve banyo fırçasından oluşan çeyiz banyo seti, ihtiyaç duyabileceğin banyo malzemeleri olabilir. Tabii çeyizlik havlular ve lifleri de eklemeden geçmeyelim. Banyo çeyiz listesine göz atalım:
TekstilFiyat (TL)
Bornoz Takımı350
Havlular (6 el havlusu, 7 yüz havlusu, 2 ayak havlusu)250
Lifler ve Keseler (10’lu)50
Banyo AksesuarlarıFiyat (TL)
Çöp Kovası, Fırça, Sabunluk, Fırçalık120
Çamaşır Kirli Sepeti90
Toplam960

Hol/Antre İçin Çeyiz Listesi

Tabii evinin büyüklüğüne ve şekline göre değişir ama hol ya da antrede avize ve yolluk gibi ürünlere ihtiyacın olabilir. Eğer geniş bir antren varsa portmanto, bench ya da puf, dresuar, elbise askılığı, ayakkabı dolabı gibi eşyaları da listene ekleyebilirsin.
Hol/AntreFiyat (TL)
Portmanto500
Dresuar250
Avize110
Halı/Yolluk100
Toplam960
antre çeyiz seti

Diğer Ev İhtiyaçları

Evlenirken alınacaklar listesine, ihtiyacına göre eklemeler yapabilirsin. Biz ütü masası, fotoğraf çerçeveleri, askı, paspas gibi her evde olabilecek bazı eşyaları da sıraladık. Bunlar arasından evine uygun olacağını düşündüklerine listende yer açabilirsin.
Diğer Ev İhtiyaçlarıFiyat (TL)
Tablolar (2 Adet Orta Boy)260
Ayakkabı Dolabı220
Ütü Masası150
Vazo (2 Adet Orta Boy)140
Çamaşır Kurutma Askısı100
Fotoğraf Çerçeveleri (5 Adet Orta Boy)100
Duvar/Masa Saati100
Askı (50 Adet)100
Mum/Mumluk(5’li)50
Dış Kapı Paspası40
Çamaşır Mandalı (50 Adet)25
Toplam1.285
çeyiz için alınacaklar listesi
Çeyiz için alınacaklar listesi bu şekilde. Dilersen tüm bu ürünlerin ortalama olarak ne kadar tutacağına bir arada bakalım:
Çeyiz ListesiFiyat (TL)
Mutfak10.900
Elektronik ve Beyaz Eşya18.300
Salon15.300
Yatak Odası10.640
Banyo960
Hol/Antre960
Diğer1.285
Toplam58.345

Çeyizin Olmazsa Olmazları: Bohçalar

Evinin eşyaları yalnızca evlenmeden hemen önce aldıklarınla sınırlı değil. Unutma ki annenin senin için yıllardır hazırladığı bir çeyizin var. Ayrıca söz ya da nişan organizasyonu sırasında gelin ve damat tarafının karşılıklı olarak hazırladığı bohçaları da hatırlayalım. Bir de bunlara kısaca değinelim:

Gelin Bohçası

Annelerimizin daha biz çocukken hazırlamaya başladığı, el emeği göz nuru ürünlerin yer aldığı çeyiz bohçasından bahsediyoruz. Bunlar belki de evinin ilk eşyaları. Gelin çeyiz setinde genellikle çeyizlik dantelli nevresim takımları, el örgüsü lifler, kenarları işlemeli çeyiz havlusu takımı, seccade, baş örtüsü gibi namaz takımları ile yazmalar ve tülbentler oluyor.
Tabii nişanda verilen bohçaları da unutmayalım. Ailelerimizin hazırladığı bu çeyiz bohçasının yanı sıra, isteme ya da nişan törenlerinde karşılıklı olarak verilen gelin ve damat bohçası adeti de bulunuyor. Damat tarafının gelin için hazırladığı gelin bohçasında gecelikler, gelin terliği, çeyiz makyaj seti, bornoz ve pijama takımları, fantezi iç çamaşırları gibi hediyeler yer alıyor.
gelin bohçası
Gelin bohçasıyla ilgili daha fazla detay için şu yazımıza bakabilirsin: Gelin Bohçasında Ne Olur ve Nasıl Süslenir?

Damat Bohçası

Gelin tarafı da damat bohçası hazırlıyor. Hazırlanan bohçanın içinde damat pijama seti, çeyiz terliği, iç çamaşırı takımı, damat havlusu, tıraş seti, kol düğmesi gibi hediyelikler konuyor. Damat bohçasıyla ilgili detaylar da şu yazımızda: Damat Bohçasına Neler Konulur ve Nasıl Süslenir?

Çeyiz masraflarının altından nasıl kalkacağını düşünüyorsan, çeyiz parası ve çeyiz hesabı gibi devlet desteği verilen uygulamalardan da bahsedelim. Çeyiz parası, yetim aylığı alan gelin adaylarına maaşlarının 24 katına kadar verilen devlet desteği uygulamasına Çeyiz desteği uygulaması ise evlenmeden önce açtırdığın banka hesabına en az 3 sene düzenli ödeme yapman şartıyla evlendikten sonra hesaptaki birikimin yüzde 10’u ila 25’i oranında verilen devlet desteğine deniliyor.

1 yorum:

  1. Adsız5.9.19

    Selamlar blogunuzu takpteyim sizde beni takip ederseniz çok mutlu olurum birde blogumda bir mim mevcut onuda blogunuzda cevaplarsanız sevinçten havalara uçarım :)

    YanıtlaSil